Hotelovými prekladmi mám na mysli, s väčšou či menšou mierou hanlivej konotácie, práve tie nešťastné pokusy previesť akýkoľvek text verejne dostupný v hoteli či reštaurácii, ktoré sa prekladom ani pri najlepšej vôli nazývať nedajú.

 

Dávnejšie som už jeden spomínala, a v rámci jesenných rodinných výletov som natrafila na ďalší. Tentoraz slovensko-anglické menu, kde sa okrem iného dozviete, že haruľa je "potato pankake", že klobáska je "sousage", kyslá kapusta "sou cabbage", slepačí vývar "chinken consomme", pečená krkovička s kapustou a knedľou "Roast Pork neek, dumplings" a ešte mnoho nových zaujímavých spojení, neexistujúcich až do takej miery, že by ich nevykúzlil ani google translate, a to už je čo povedať. Veď ak v menu "perky" preložím ako "perky", tak to bude mať pre zahraničného hosťa informatívnu hodnotu skutočne ďalekosiahleho významu. O vynechaných slovách ani nehovorím: domáce rezance sú jednoducho "noodles" a prírodné kuracie prsia so syrovou omáčkou a brokolicou len "creamy chicken", jednotlivé časti ako "Zo salaša" či "Polievky" ani preložené nie sú.

Hotel menu cr

A to si naozaj nevymýšľam (aj keď to by bolo asi lepšie, ako natrafiť na takýto nepodarok aj reálne) - fotené na jeseň 2013 v okolí Kľaku :-)

Niekoľko výrezov pre lepšiu čitateľnosť - pobavte sa (aj keď ono to zábavné až tak veľmi nie je):

Hotel menu dezerty

Hotel menu hl jedla

Hotel menu pol

Hotel menu ran

Veľmi dobre si uvedomujem, že hnidopišské poukazovanie na preklepy a chyby nie je vždy chvályhodné, pretože pri (akomkoľvek) kritizovaní sa má brať do úvahy viacero faktorov, ale... Ale ak si už niekto dá preložiť krátky text (pretože v hoteloch a reštauráciách tie texty krátke poväčšine sú), tak dať si ho skontrolovať aspoň na základné preklepy a chyby by malo byť samozrejmosťou - veď ten text tam bude všetkým na očiach dosť dlho a ak už predpokladám, že budem mať inojazyčných návštevníkov, tak to je predsa moja najočividnejšia vizitka. Na preklade sa skutočne šetriť nevyplatí, a v službách to platí dvojnásobne.

ROLOVAŤ HORE / SCROLL TO TOP